درخواست و پیگیری اجرا
مسئولیت سقوط وخسارت های ناشی از ریزش سنگ نمای ساختمان بر عهده کیست ؟
نمای ساختمان یکی از اجزای مهم در ساختمان به حساب می اید چرا که علاوه بر زیبایی در ظاهر خارجی ساختمان در شکل دهی شهر نیز نقش بسزایی ایفا می کند .
اجرای نما با هر متریال و مصالح ساختمانی که باشد علاوه بر زیبایی ظاهری بایستی ایمنی ساکنین و عابرین پیاده را نیز تامین نماید.
همان طور که میدانیم نمای ساختمان در شراط و بارهای وارده مختلفی از جمله عوامل محیطی مانند بارش باران و سیل ، باد ، زلزله و ضربه های شدید قرار می گیرد که می بایستی در برابر تمامی این عوامل پایدار باشد و به همین منظور اهمیت دادن به نحوه و اجرای نما بسیار مهم تلقی می شود .
ابهامات زیادی درمورد استفاده از متریال سنگی در نمای ساختمان وجود دارد اما مهمترین معضلی که امروزه ما را با چالش روبرو کرده است سقوط سنگ نما و خطراتی که در پی خواهد داشت می باشد .
از جمله دلایل به کار گیری ازسنگ به عنوان اصلی ترین محصول در پروژه های ساختمانی میتوان به فراوانی وجود معادن غنی سنگ در کشورمان ، سلیقه شدن کارفرمایان - مهندسان – پیمانکاران و مردم اشاره کرد .
اما با وجود استفاده این محصول در نمای ساختمان می توانیم با اسکوپ کردن صحیح از ریزش ان جلوگیری به عمل اوریم که حتی در مقابل زمین لرزه نیز مقاومت خوبی را از خود نشان دهد .
عناصر اثر گذاری که موجب سقوط و ریزش سنگهای نمای ساختمان می شود شامل:
1-انبوه سازان سود جو به علت کاهش دادن هزینه های ساخت در خرید سیم اسکوپ و همچنین بی توجهی به گزارش های مهندسین ناظر.
2-عدم حضور و نظارت مهندسان ناظر در نحوه اجرای کار و ارائه ندادن گزارش های تخلفات مالکان که برای مهندس ناظر مسئولیت حقوقی و قانونی ایجاد می کند و همچنین مصالحه کردن با سازندگان که موجب به خطر افتادن جان مردم می شود.
3-یک مهندس ناظر با گرفتن حق الزحمه نظارت موظف است مقرارات ملی ساختمان را طبق آیین نامه رسد نماید و هیچ گونه مدارایی با کارفرمایان در این رابطه نداشته باشند .
4- نبون یک مجری باتجربه در ساختمان
5- نظریه های نادرست برخی از مهندسان در عدم اسکوپ سنگ های نما با این فرضیه که سنگ های تراورتن به علت وجود تخلخل و چسبندگی ملات در آنها دیگر نیازی به اسکوپ ندارند ، در واقع اسکوپ کردن عنصری ضروری در نمای ساختمان می باشد .
همچین مهندس معمار ملزم است که جزئیات اسکوپ را در نقشه معماری درج نماید چرا که در صورت بروز حادثه مهندس ناضر می تواند مدعی شود که غفلت و کم کاری از مهندس معمار می باشد
6-اجرای نادرست نصب سنگ ها توسط سنگ کاران در نحوه اتصال سنگ به ملات که شامل اسکوپ نکردن سنگ ها ، ریختن سیمان خشک جهت زودگیر کردن ملات بعد از ریختن دوغاب که این کار موجب پوسیده شدن پشت سنگ و کاهش چسبندگی سنگ به ملات می شود که این موجب سقوط زود هنگام بخصوص در سنگ هایی که فاقد اسکوپ می باشند بیشتر است .
7- بالارفتن تلفات سنگ ها دراثر اسکوپ زدن ناصحیح یکی دیگر از عواملی است مجریان ساختمان را اسکوپ زدن فراری میدهد به خصوص در سنگ های که در آنها رگه وجود دارد که موجب شکسته شدن سریع آن می شود که علاوه خسارت مالی زمان اجرای کار را نیز افزایش می دهد .
8-عدم پاسخگو بودن سازند ها و انبوه سازان در نحوه اجرای کار
9-حذف شدن تکنسین های ماهر از چرخه ساخت و ساز
10- به کارگیری از کارگران غیر ماهر.
11-بازسازی ساختمان و تخریب های غیر اصولی
مالک ساختان در برابر خسارت های ناشی از سقوط سنگ نما چه مسئولیت هایی دارد ؟
در ساختمان های مسکونی و تجاری مدیر ساختمان مسئول امور ایمنی و حفاظتی ساختمان را بر عهده دارد و در صورت بروز حادثه و ریزش سنگ بر سر افراد و ماشین های پارک شده بایستی جبران خسارت کند .
اما در صورتی که ساختمان مدیری نداشته باشد تمامی ساکنین با توجه مساحت اپارتمان مسئولیت سقوط و خسارت های ناشی از سقوط سنگ نما را بر عهده دارند .
در ساختمان های در حال ساخت سازنده مسئول جبران خسارت دارد و اما در ساختمان های قدیمی با توجه به قوانین نگهداری ساختمان و امور ایمنی بر عهده مالکین می باشد که به منظور جلوگیری از ریزش سنگ ها میتوانند اقدام به پیچ و رولپلاک نما کنند ، در عین حال مالکین می توانند ساختمان خود را بیمه مسئولیت مدنی نمایند به منظور جبران خسارت مالی و جانی شخص ثالث .
مطابق ماده 333قانون مدنی ، مالک ساختمان ها و عمارتها در برابر خسارات جانی و مالی ناشی از تخریب و یا سقوط سنگ های نما که به دیگران و عابرین پیاده وارد می شود از لحاظ حقوقی مسئول می باشد این موضوع منوط بر این است که ، درصورتی که خرابی و تخریب در نتیجه عملی باشد که مالک بر آن واقف بوده و یا به علت عدم مراقبت او انجام شده است به طور مثال تغییر دادن فضای داخلی و یا بازسازی ساختمان که ممکن به جابه جا کردن دیوار های داخلی نیز منتهی بشود که این امر موجب کاهش ایمنی ساختمان شود.
گاهی اوقات نیز در اثر بی دقتی مالک در حین انجام کاری موجب خسارت می شود به طور مثال قرار ندادن مانعی جهت جلوگیری از ورود کودکان به کارگاه ساختمانی که موجب آسیبی به آن شود بایستی جبران خسارت کند ، این خسارت منوط بر این می باشد که عواملی ماندد زلزله و شخصی غیر از مالک موجب خسارت شود .
از جمله تعهدات سازنده در قانون جدید نظام مهندسی گارانتی کردن ساختمان در دوره 5 تا 10 ساله می باشد ، هر ساختمان دارای یک شناسنامه فنی می باشد که تمامی تعهدات سازنده در آن ذکر شده است .
جبران خسارت و مسئولیت ناشی از سقوط سنگ نما بر سه نظریه دیگر استوار است:
نظر کمیسیون نشست قضایی :
سازنده ملزم به رعایت کردن اصول مهندسی و معماری در ساختمان در حال ساخت هستش ولی در عین حال مالکین وظیفه نگهداری و رفع خطر کردن بنای ساختمان را بر عهده دارند ، به هر صورت سهل انگاری سازنده قبلی دلیلی بر رفع مسئولیت مالک فعلی نیست مگر ان که نقص کار پنهان بوده و به مالک گفته نشده در این صورت سازنده مسئول هستش.
نظر اکثریت:
سنگ کار ملزم به رعایت کردن اصول فنی در هنگام نصب سنگ ها می باشد و در صورت بروز حادثه طبق قانون مجازات اسلامی مسئول می باشد و مهندس ناظر به علت بی توجهی و تعلل در انجام وظیفه قابل تعقیب در کمیوسیون نظام مهندسی می باشد .
نظر اقلیت :
1-مهندس ناظر می بایستی در حین اجرای کار تذکرات لازم و اصول فنی را به سنگ کار ارائه میداد.
2-سازنده تا قبل از پایان کار ساختمان و تحویل به ناظر مسئولیت نگهداری را دارد.
3-مالک بعد از گذشت چند سال وظیفه نگهداری از بنا را برعهده دارد.
چه عواملی از سقوط سنگ های نما پیشگیری می کند ؟
1-اجرای بندکشی بین سنگ ها به نحوی که هیچ گونه روزنه ای جهت نفوذ آب وجود نداشته باشد .
2-شستشوی نما با مواد نانو به منظور آب بندی نمای ساختمان و ضد آب کردن سنگ های نما.
3-اجرای پبچ و رولپلاک نما برای تمامی سنگ های نما بخصوص ابزار ها ، ستون ها ، قاب های پنجره که بیرون از سطح نما کار شده اند چرا که این گونه سنگ ها معمولا با چسب سنگ متصل شده اند و حداکثر عمر آنها 3 سال می باشد که پس از گذشت زمان سقوط می کند .